Nieuws

 
 
26 september 2018

Vredesweek 2018 - Een terugblik

15 - 23 september 2018 - Nationale VREDESWEEK

Samen met de tweede Vredesambassade in Rotterdam „Platform L&R” hebben (vooral) Rotterdammers elkaar tijdens verschillende activiteiten ontmoet. Tijdens een van de drie bijeenkomsten voor het vouwen van kraanvogels heeft „Open Rotterdam” opnames gemaakt. Deze zijn te zien op:

http://www.openrotterdam.nl/vogels-vouwen-voor-vrede/content/item?1100540

Na de slotbijeenkomst op zaterdagavond zijn er honderden kraanvogels symbolisch uitgevlogen door deze mee te geven aan de mensen, om zo de vrede te verspreiden.

In Odeon was er op maandag een interreligieuze ontmoeting waar in kleine groepen mensen uit verschillende religieuze en culturele achtergronden elkaar beter hebben leren kennen en zich uitgesproken hebben hoe zij in de stad Rotterdam vrede zichtbaar willen maken.

Op dinsdag waren er in onze kerk ongedocumenteerden, die na de beelden van het schimmenspel van hun reisverhaal naar Nederland daadwerkelijk een gezicht hebben gekregen.

Tijdens de inspiratieavond op woensdag met Harky Klinefelter en Daan Savert hoorden we dat dr. Martin Luther King niet alleen een droom had over burgerlijke gelijkheid. Hij had tevens profetische inzichten over armoedebestrijding en verbetering van de toegang tot onderwijs.

Met een uitgebreid ontbijt in de burgerzaal ontmoetten vrijdagochtend studenten, docenten, werkgevers en ambtenaren elkaar, om te vertellen wat zij gezamenlijk kunnen betekenen voor de versterking van de onderlinge samenhang in de stad.

Het Coventry gebed in de Laurenskerk had vanwege de Vredesweek een speciaal muzikaal programma voor orgel en zang. Tijdens deze wekelijkse gebedsbijeenkomsten is er vanwege de bombardementen uit WO II in ruim 200 Europese kerken om 12.30 uur aandacht voor vrede en verzoening.

Om 19.30 uur was er in de Paradijskerk het Taizégebed om voor vrede te bidden en te zingen.

Zaterdagavond was vooral een culinaire ontmoeting. Onder het genot van Syrische, Filipijnse, Surinaamse en Hollandse lekkernijen zagen we dansen uit Paraguay en de Filipijnen, met zang van de Hara Krishna. Door de onzekere weersvoorspelling is de Walk of Peace helaas niet doorgegaan. Daarvoor in de plaats hebben Imam Azzerdine Karrat en Milka Miller-Sies zich in wisselspraak aan ons voorgesteld in onze kerk in plaats van bij het beeld van Zadkine „De Verwoeste Stad”. Bijzonder om te horen hoe zij met hun verschillen woorden geven aan wat hen met elkaar verbindt en zij elkaars gelijken zijn.

De avond werd door ds. Han Cuperus afgesloten met een tekst uit “Een Jihad van liefde” van Mohammed El Bachari, „Erbij horen”. Deze Marokkaanse taxichauffeur heeft zijn vrouw verloren tijdens de bomaanslag in Brussel. Hij wilde dit boekje schrijven om te voorkomen dat hij zou vervallen in zijn gevoel van haat om wat hem is overkomen. Op zondagavond 23 september was hij in de Arminiuskerk in gesprek met burgemeester Aboutaleb. Hun beider ouders zijn afkomstig uit hetzelfde Marokkaanse dorp.

Geďnspireerd door de zondagochtenddienst met ontbijt in de Hoflaankerk is de Vredesweek 2018 nu ten einde. Voor volgend jaar zijn er al verbindingen gelegd om met nog meer organisaties en instellingen weer een vredesprogramma samen te stellen.


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Rotterdam
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl