Agenda

 
 
15 maart 2018, 20:00 uur

Vrijzinnig aan de Maas - voordracht Chris Doude van Troostwijk

Doopsgezinde kerk, Noordmolenwerf 3, Rotterdam

Geloven mag best tikje dramatischer …

Over spiritueel élan versus vrijzinnige onverschilligheid

Een kunstzinnig-reflexieve lezing.

 

Hebben we iets verloren, toen we als nuchtere en moderne mensen besloten hel, hemel, oordeel en zonde af te schaffen? Misschien wel. We vonden de vrijheid en de vrolijkheid van het geloven, maar wat we verloren was een stukje dramatiek. Wat staat er eigenlijk nog op het spel in het geloof? Is dat niet het leven zelf? Wij zijn onvolkomen mensen, die niet doen wat ze willen, en die doen wat ze niet willen. Dat is soms tragisch, soms komisch, maar altijd weer "dramatisch". Religie kan ons helpen met deze tragikomedie drama van het menselijke tekort om te gaan. Daarvoor zijn aandacht, toewijding, humor en vooral onderlinge solidariteit nodig. Plaatselijke, religieuze gemeenschappen kunnen helpen de spirituele en religieuze weg van "individueel tekort naar solidaire toewijding" te gaan. Want geloven is telkens opnieuw het leven leren. En dat doe je nu eenmaal nooit alleen.

U bent van harte uitgenodigd om met de spreker, na zijn lezing, in gesprek te gaan over zijn aanstelling als visiting professor Vrijzinnige Theologie aan het Doopsgezinde Seminarium van de VU-universiteit. Hij ontwikkelt daar, met anderen, het onderzoeksproject “Solidaire Onwetendheid” en is nieuwsgierig naar uw inzichten, opinies en ervaringen met vrijzinnige spiritualiteit.

 

Prof. Dr. Chris Doude van Troostwijk (1962) woont met zijn vrouw, Alexandra Breukink, in Gunsbach (Frankrijk), het dorps van Albert Schweitzer, waar zijn vrouw Alexandra Breukink predikant is. Hij werkt als hoogleraar Filosofie en Filosofische ethiek aan de Luxembourg School of Religion & Society. Zijn onderzoeksproject betreft daar de filosofie en de ethiek van het geld. Tevens is hij gastonderzoeker/ docent aan de Protestantse Theologische Faculteit van de Université de Strasbourg, en sinds oktober 2017, voor een periode van twee jaar, ook aan het Doopsgezinde Seminarium aan de Theologische Faculteit aan de VU te Amsterdam.

(CDvT, 14/02/2018, Gunsbach)


Terug
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Rotterdam
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl