Agenda

 
 
10 januari 2018, 20:00 uur

Bijeenkomst project: Leer je buren beter kennen

De Nieuwe Poort (Groothandelsgebouw), Weena 711, 3013AM Rotterdam

Het Jom ha Shoah-beraad van Rotterdam nodigt u uit voor de presentatie van het project: Leer je buren kennen. Madelon Bino-Meyers, projectleider, vertelt over het project van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam, dat inmiddels ook buiten Amsterdam deelnemers kent.

In het project komen jongeren uit ROC's en HBO's  in gesprek over vooroordelen over Joden. In Rotterdam doet de Pabo Rotterdam mee aan het project. Het project won in 2017 de Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving. 

De bijeenkomst vindt plaats op 10 januari, van 20.00 - 21.30 uur in De NieuwePoort, Weena 711, 3013 AM Rotterdam.
Belangstellenden zijn van harte welkom.
Wij vinden het fijn als u zich van tevoren even aanmeldt bij Dideri Mattijsen (dmattijsen@hotmail.com).

Joden zijn rijk, hebben een grote neus en willen Palestina overnemen. Onder mbo-studenten van het ROC van Amsterdam leven een heleboel vooroordelen over Joden. Tijdens ‘Leer je buren kennen’ mogen ze, in de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG), al die vooroordelen op tafel gooien. Medewerkers van de synagoge gaan vervolgens met hen het gesprek aan. In dat gesprek staat het zoeken naar overeenkomsten centraal: daar blijken er – met name tussen Moslims en Joden – namelijk heel veel van te zijn. Deze verhelderende dialoog blijkt zo succesvol dat tegenwoordig praktisch alle klassen van het ROC van Amsterdam een keer naar de synagoge gaan. 

Doel van het project is om op een ontspannen en persoonlijke manier met elkaar kennis te maken en vooroordelen bespreekbaar te maken. Inmiddels zijn al meer dan 600 klassen (12000 leerlingen) in de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam geweest voor een ontmoeting, van veel verschillende ROC’s.
2 VU studenten hebben een onderzoek gedaan naar de resultaten tot nu toe, en de conclusies zijn buitengewoon indrukwekkend. Na het bezoek kijken de meeste jongeren genuanceerder en positiever naar de groep joden; het is vaak voor het eerst dat de leerlingen joodse (jonge) mensen ontmoeten. Tegelijkertijd raken ze ook in gesprek met de gespreksleiders en met elkaar over diversiteit, de eigen cultuur, de verschillen maar vooral ook de herkenning van overeenkomsten. Veel onderwerpen komen aan bod zoals: familietradities, trouwen, besnijdenissen, vieren van feesten en ook ‘gevoelige onderwerpen’ zoals de politieke situatie in het Midden Oosten en homosexualiteit.

De groepsbegeleiders zijn joods, zijn 30’ers, hebben een theater- of een docentenachtergrond en hebben veel ervaring met les geven. Het is nadrukkelijk het belangrijkste doel van de sessie om elkaar te ontmoeten en elkaar te leren kennen, secondair is het overbrengen van kennis. 

‘Leer je buren kennen’ heeft in 2011 de Nettie van Zwanenbergprijs gewonnen, in november 2013 de Jongerenprijs van Kerk en Wereld en heeft in december 2014 de respectaward van het CIDI ontvangen. Minister Asscher heeft in september 2014 het 1e exemplaar van het wetenschappelijk onderzoek in ontvangst genomen en noemt het project regelmatig als voorbeeld van een geslaagd ontmoetingsproject. Op 20 november 2017 heeft Leer je buren kennen de Brouwerprijs ontvangen van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen; voor een project dat de samenhang van de maatschappij bevordert en dat onderbouwd wordt door wetenschappelijk onderzoek.


Naar de agenda

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Rotterdam
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl