Agenda

 
 
21 september 2017, 20:00 uur

lezing: Vrijzinnig aan de Maas - Ghada Sukkar

Donderdagavond 21 sept. kwam Ghada Sukkar ons vertellen over de situaties in Irak. Op het moment dat Isis de stad Mosul veroverde koos zij ervoor haar bestaan als civiel ingenieur in te ruilen voor een baan als directeur bij Dorcas Nederland (een christelijke hulporganisatie).

Zij vertelde over de stroom vluchtelingen die voornamelijk uit vrouwen en meisjes bestond waarvan de mannen omgebracht waren. Toen zij daar tussen al die vluchtelingen stond was zij blij iets te kunnen doen. Na twee jaar had Dorcas daar een plaats veroverd onder de mensen.

Christenen hadden en hebben het moeilijk in Irak. Toch is Irak het gebied van de Eufraat en de Tigris, die uitkomen bij Basrah. Het gebied van het paradijs verhaal. Zij vertelde dat dit nog steeds het mooiste stukje op aarde is.

Verder deelde zij met ons haar onrust over de groei van het onverdraagbare karakter van de Islam. Hoewel Mohammed begonnen was met een leer vol liefde krijgt een strengere opvatting ook hier in Nederland steeds meer invloed. De christenen en ook de Joden zijn vrijwel helemaal verdreven uit Irak

Isis heeft een vreedzame samenleving volledig overheerst en onmenselijk gemaakt..

Heel hard werken met een hulporganisatie is niet genoeg. We moeten als christenen van mens tot mens functioneren.

Ghada heeft een boek geschreven “Koffie met kardemom” (voorheen “De schatkamer van Babylonie”) waarin zij de geschiedenis van Irak van de laatste 100 jaar beschrijft in een romanvorm. Daaruit is veel van de huidige verdeeldheid in Irak te begrijpen.

Ghada zelf heeft met een beurs hier in Nederland kunnen studeren en is met een Nederlander getrouwd. Toen zij samen naar Irak wilden terugkeren moesten zij na een jaar erkennen daar niet meer te passen.

De discussie is vooral gegaan over de ontwikkelingen in de Islam.


Terug
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Rotterdam
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl