Agenda

 
 
16 mei 2017, 09:00 uur

Vredesmanifestatie bij Wapenbeurs ITEC in Rotterdam

Rotterdam Ahoy, Ahoyweg 10, Rotterdam

De Franciscaanse Vredeswacht organiseert samen met anderen op 16, 17 en 18 mei een vredesmanifestatie bij de ITEC militaire beurs in het Ahoy complex in Rotterdam.De manifestatie heeft tot doel de wapenbeurs te verbannen uit Rotterdam, zoals eerder algebeurde in Amsterdam en Keulen.

Op elk van de drie dagen is er een wake van 9.00 tot 17.00 uur, presentaties van 12.00 tot 14.00 uur en workshops van 11.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur. Het zwaartepunt van de manifestatie ligt op dinsdag 16 mei, vooral tussen 12.00 en 14.00 uur, dan willen we met zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn.

ITEC staat voor International Training Education and Simulation Conference, en is een jaarlijkse militaire beurs gericht op het effectief leren omgaan met de modernste technologische wapens.De beurs brengt producenten in contact met vooral militairen, die daarom gratis toegang hebben. De beurs wordt geroemd om zijn marketing campagne.

Bij de ITEC in Rotterdam zijn zeven van de tien grootste wapenbedrijven ter wereld aanwezig. Deze en andere deelnemende bedrijven leveren aan landen met interne conflicten, landen waar mensenrechten worden geschonden en landen die grote armoede kennen. Een aantal is ook betrokken bij de productie van kernwapens. De beurs richt zich vooral op het Midden-Oosten, een kruitvat van chaos, geweld en onderdrukking.En dag van de ITEC richt zich speciaal op het nieuwe gevechtsvliegtuig F35 (Joint Strike Fighter). Dit pure aanvalswapen, voor in het 'hoogste geweldsspectrum', zal in Nederland de F16 opvolgen en daarbij de kernwapentaak overnemen.

Er is momenteel een grote autonome ontwikkeling aan de gang op het gebied van militaire technologie. Producten worden kleiner, sneller, krachtiger en goedkoper. Zij worden net als mobiele telefoons op elkaar aangesloten. De bediening wordt eenvoudiger en geautomatiseerd.Producenten van militaire apparatuur doen er alles aan om hun producten in de wereld af te zetten. Militairen willen hogere budgetten en de nieuwste technologie. Politici vergroten hun aanzien en macht door daadkrachtige militaire acties, daarbij vaak ondersteund door een eenzijdige berichtgeving in de media. Zo vormt een beperkte groep van wapenproducenten, militairen, politici en vakjournalisten een cultuur die de motor is achter oorlogen. Deze cultuur vindt men op plekken als de ITEC beurs in Rotterdam.

Maar wapens leiden tot spanningen en geweld. Geweld roept haat op en leidt tot nieuw geweld - de volgende oorlog is alweer ontstaan in de harten van de mensen. Dit is een neerwaartse spiraal en mensonwaardig.Aan ons burgers de taak om grenzen te stellen aan deze op vijandschap gebaseerde expansiedrift en te kiezen voor een weg waarbij conflicten opgelost worden met verstand en rede, met liefde en vergeving, zodat de neerwaartse spiraal tot een einde komt.

De gemeente Rotterdam kan haar verantwoordelijkheid nemen door niet te zwijgen, maar duidelijk te laten weten dat deze weg van militarisering niet de hare is en dat ITEC niet meer welkom is in Rotterdam.

Informatie:Jeroen van de Loo,06 5335 1232 |vredeswacht@hetnet.nl|Facebook:www.facebook.com/events/209134632848380/


Naar de agenda

Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Rotterdam
contact maandblad sitemap
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2018 Doopsgezind.nl