Agenda

 
 
5 maart 2017, 16:00 uur

Wake detentiecentrum Zestienhoven - 5 maart 16.00uur

Portelabaan 7, Rotterdam

Scriba PKN komt naar de Wake

Ongeveer halverwege de startbaan van het vliegveld Rotterdam The Hague Airport loopt de Portelabaan. Op nr. 7 van de Portelabaan staat een gevangenis met een hoge zwarte muur met bewakingscamera's erom heen. In Haagse termen: JustitiŽle Inrichting. Dit detentiecentrum wordt gebruikt als uitzetcentrum voor vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. Afhankelijk van de kans op uitzetting blijven vreemdelingen ingesloten. Dat kan soms vele maanden zijn, zelf tot 18 maanden duren. Daarna worden ze gedwongen en soms geboeid via Schiphol ons land uitgezet of zij worden weer op straat gezet en moeten zelf maar zien dat ze, vaak zonder papieren, binnen 24 uur Nederland verlaten. Dat laatste betekent dat de mensen op straat staan (ďgeklinkerdĒ worden) en dus weer verdwijnen in de illegaliteit. Dan worden zij opgevangen door vrienden, familie of in het uiterste geval in een gemeentelijke Bed-Bad-Broodregeling. Deze regeling zorgt er voor dat geen mens op straat hoeft te leven.
De mensen, die in het Detentiecentrum verblijven, zitten daar niet omdat ze vanwege criminaliteit een straf moeten uitzitten. Het zijn mensen die in de gevangenis moeten wachten of de Nederlandse overheid ze het land uit kan zetten en dus wachten, wachten en wachten in onzekerheid.
Het kan nog zo vriendelijk als mogelijk bedoeld zijn om de mensen binnen de gevangenis op te vangen, het blijft een onmenselijk systeem om mensen langdurig hun vrijheid te ontnemen, weg uit de maatschappij, weg uit Nederland, weg uit gezinnen, weg uit de dromen voor de toekomst.
Al jaren komen iedere eerste zondag van de maand om 16.00 uur mensen uit Rotterdam en omgeving bijeen voor de ingang van het Detentiecentrum aan de Portelabaan voor een wake. Dan worden slachtoffers herdacht, er wordt gezongen, het laatste nieuws wordt uitgewisseld. Er is ook vaak een gastspreker die verbanden legt en moed inspreekt. Het is een ingetogen protest tegen het huidige vreemdelingenbeleid.

Zondag 5 maart om 16.00 uur komt ds Renť de Reuver, scriba van de Protestante Kerken in Nederland (PKN), spreken en deelnemen aan de wake. Voor meer informatie: 010-4116085


Naar het nieuwsoverzicht

Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Rotterdam
contact maandblad sitemap
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2018 Doopsgezind.nl