Agenda

 
 
24 januari 2017, 20:00 uur

'Vrijzinnig aan de Maas' - Froukje Pitstra over Anne Mankes-Zernike

DG Kerk Rotterdam

Dr. Anne (Mankes) Zernike (1887-1972)  is bij velen vooral bekend als de eerste predikante van Nederland en/of als de vrouw van de vroeg overleden kunstschilder Jan Mankes. Veel minder bekend is haar rol als theologe en de uitgesproken visie die zij had op het links-vrijzinnige milieu van de vroege 20ste eeuw. In deze lezing wil Froukje de theologe Anne Zernike introduceren en haar links-vrijzinnige gedachtegoed bij u voor het voetlicht brengen. Haar kort voor de Tweede Wereldoorlog verschenen geschrift Historische Godsdiensten en Universeele religie (uitgegeven door de Linker Werkgroep van Modern Theologen) zal daarbij niet onbesproken blijven.

Vanaf 1921 woonde en werkte “dominee Mankes” in Tuindorp – Vreewijk. Ze had een uitgesproken visie op kerk, kunst, politiek en geloof.

De lezing zal ondersteund worden door een aantal unieke, nog maar weinig getoonde, afbeeldingen afkomstig uit het familiearchief.

Froukje Pitstra

Dr. Froukje Pitstra (1977) studeerde geschiedenis, godsdienstwetenschap en geestelijke verzorging. In 2014 promoveerde zij aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen op een biografische studie over Anne Zernike (Ontelbare Enkelvouden. Dr. Anne Zernike (1887-1972), Een biografie. Uitgeverij Meinema).

Momenteel is zij werkzaam als assistent professor aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Daar doceert zij colleges over historisch en narratief onderzoek en over de geschiedenis van de levensloop, in het bijzonder (goed) ouder worden. Haar onderzoek naar (personen in) de geschiedenis van vrijzinnigheid in Nederland hoopt zij in de komende jaren voort te kunnen zetten.


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Rotterdam
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl