Nieuws

 
 
14 november 2016

Geslaagde webmasterdag in Utrecht

Op 4 juni kwamen een aantal webmasters uit het noorden van het land in Berlikum bijeen voor de eerste doopsgezinde webmasterdag. Op zaterdag 12 november kwamen 12 webmasters uit de rest van het land bijeen in Utrecht. De Doopsgezinde gemeente Utrecht was gastheer en Eddy van den End had naast een mooie ruimte, ook voor thee, koffie en lekkers gezorgd.

Eddy van den End opende de dag, waarna alle aanwezigen zich aan elkaar voorstelden en vertelden over hun website.

Nadat Eddy geschetst had welke mijlpalen in doopsgezind webland de laatste tijd zijn behaald, vertelde Hans over de mogelijkheden van de doopsgezinde websites die gemaakt zijn met het Content Management Systeem  (CMS) van ADS / Ligare.

Hans liet aan de hand van een praktijkvoorbeeld van DG Dordrecht zien hoe een digiblad kan worden gemaakt. Een digiblad is een gemeenteblad dat samengesteld wordt uit nieuws/activiteiten/kerkdiensten, dat toch al op de website staat. Een gemeenteblad bevat vanzelfsprekend ook artikelen die wel in het gemeenteblad, maar niet op de website worden opgenomen. Het digiblad kan daarna worden samengesteld door de gewenste artikelen in de juiste volgorde te selecteren. Resultaat is dan een gemeenteblad als pdf-bestand dat kan worden toegestuurd aan leden en belangstellenden. Een grote besparing in druk- en portokosten. Voor wie dat wenst, kan het digiblad worden afgedrukt op papier.
De digiblad-module kan optioneel worden geďnstalleerd bij een website. De kosten bestaan uit een jaarlijks bedrag en een eenmalig bedrag om de layout aan te passen van de organisatie en voor instructie.

Hans liet zien hoe reserveringen bij het verhuren van de zalen van de Vermaning kunnen worden geadministreerd.De reserverings-stata los van een website. De kosten bestaan uit een jaarlijks bedrag en een eenmalig bedrag om in te richten voor een organisatie en voor instructie.

Hans demonstreerde hoe bij DG Rotterdam een ander soort agenda wordt gebruikt, vergelijkbaar met Google Agenda.

Harrie liet zien hoe hij voor DG Leeuwarden op een gebruikersvriendelijke manier uit het nieuws, activiteiten en kerkdiensten binnen een kwartier een mooie en professionele nieuwsbrief maakte. Gebruikers kunnen zich aanmelden voor deze nieuwsbrief via de website of kan de webmaster deze zelf toevoegen.
De nieuwsbriefmodule kan optioneel bij elke website worden geďnstalleerd en kost niets extra.

Gedurende de ochtend was er gesprek en discussie en ontdekten we samen de vele mogelijkheden. Wensen die o.a. voorbij kwamen waren:

- nadenken over archiefmogelijkheid
- voorziening om bezoek van de site te zien
- locatie in nieuwsitems
- instellen gebruikersraad
- communicatiedag en / of Webinar
- rechtenvrije foto’s en teksten
- link naar doopsgezinde monumenten en andersom

De aanwezigen bleken interesse in een communicatiedag te hebben, zodat er naast ontmoeting, gelegenheid is in workshops vaardigheden onder de knie te krijgen, maar ook samen brainstormen over noviteiten.

Aan het eind van de webmasterdag kondigt Hans aan dat Harrie per het nieuwe jaar stopt met zijn werkzaamheden voor Ligare. Hans en Eddy verzekeren dat de continuďteit van Ligare voldoende is gewaarborgd.

Kortom: ook deze tweede doopsgezinde webmasterdag in Utrecht was een succes en zal ook in het nieuwe jaar zeker een vervolg krijgen. Elk voorjaar zal er een webmasterdag georganiseerd worden in het noorden en in het najaar in het westen van het land.


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Rotterdam
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl